ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής

Το 2018 η Χορωδία Κέρκυρας ίδρυσε το Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής και Πολιτισμού, στο κτίριο του πρώην Ινστιτούτου Ελαίας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Χορωδία Κέρκυρας από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του άρχισε την λειτουργία Σχολών μουσικής, αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού, στις οποίες διδάσκονται μονωδία, ανώτερα θεωρητικά, πιάνο, βιολί, κιθάρα και μαντολίνο από καταξιωμένους διπλωματούχους καθηγητές. Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί Εργαστήριο παραδοσιακής ψαλτικής («ντόπια») και παραδοσιακών επτανησιακών τραγουδιών.

Οι Άνθρωποι

Με αγάπη και υπευθυνότητα ως Χορωδία Κέρκυρας σας καλωσορίζουμε στο ταξίδι της μουσικής…

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τάκης Μεταλληνός, Πρόεδρος

Σπυρίδων Μέξας, Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Γλυκιώτης, Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Γουναρόπουλος, Ταμίας

Αλέξανδρος Σκούρας, Έφορος

Σταύρος Ιασιμόπουλος, Αναπληρωτής Ταμίας

Σταμάτιος Σκορδίλης, Αναπληρωτής Έφορος

Η Εξελεγκτική Επιτροπή

Κωνσταντίνος Μακρής

Σταμάτιος Οικονόμου

Ελευθέριος Παππάς

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Σπύρος Ρουβάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε μουσική στη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» και στα Ωδεία Κέρκυρας και Ιόνιο, απ’ όπου έλαβε πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης Πνευστών και Διεύθυνσης Μπάντας, Φούγκας, Δίπλωμα Σύνθεσης και Δίπλωμα Τρομπονιού. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Σύνθεση και κάτοχος του Diploma ALCM in Conducting του London College of Music. Επίσης σπούδασε Διεύθυνση Μπάντας στην Libera Accademia DAS, της Associazione Musicale Amadeus, στο Fermo της Ιταλίας.
Έχει συνθέσει έργα για μπάντα, συμφωνική ορχήστρα, σύνολα μουσικής δωματίου, φωνητική μουσική, μουσική για παιδικό θέατρο και σχολικές παραστάσεις, σχολικά τραγούδια κ.α. Επίσης έχει μεταγράψει για μικρά και μεγάλα σύνολα πνευστών έργα πολλών συνθετών της Επτανησιακής Σχολής, με στόχο την ανάδειξη και διάδοση του έργου τους. Το έργο του “Prelude for Meditation”, για συμφωνική μπάντα, μοιράστηκε το 2ο βραβείο στον Α’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης πρωτότυπου έργου για Μπάντα που διοργάνωσε το 2014 η Φ.Ε. “Μάντζαρος”, ενώ έχει πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς Σύνθεσης.
Από το 2003 υπηρετεί ως καθηγητής μουσικής στην Α’/θμια Εκπαίδευση, ενώ από το 2004 διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά στο Ιόνιο Ωδείο. Από το 2004 ως το 2017 υπηρέτησε ως Αρχιμουσικός στον Φιλαρμονικό Σύλλογο Σκριπερού. Tον Ιανουάριο του 2014 προσελήφθη ως Υπαρχιμουσικός στη Φ.Ε. “Μάντζαρος” ενώ από τον Ιούνιο του 2019 είναι Αναπληρωτής Αρχιμουσικός. Επίσης, από τον Σεπτέμβρη του 2018 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής και Πολιτισμού της Χορωδίας Κέρκυρας. Έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε Συνέδρια καθώς και ομιλίες για διάφορα ιστορικά και επιστημονικά θέματα που αφορούν το χώρο της Μπάντας, ενώ αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο με θεματολογία Μπάντα – Μουσική – Κοινωνία – Εκπαίδευση.
Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιμουσικών (ΠΑΣΥΔΑΥΦΟ) και της WASBE (World Association of Symphonic Bands and Ensembles). Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα της διατριβής: “Έργα για Σύνολα Πνευστών: Έρευνα, Επεξεργασία/Διασκευή, Εκδοτική Επιμέλεια και Εκτέλεση”.

Χορωδία Κέρκυρας

Η Μαέστρος

Δήμητρα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Έκανε τα πρώτα της βήματα στη μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και στη συνέχεια στο Ωδείο Κέρκυρας. Είναι κάτοχος πτυχίου Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής και Διπλώματος Μονωδίας (τάξη Βαρβάρας Γκαβάκου) με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Διεύθυνση Χορωδίας (με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Μιράντα Καλδή) καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα Διεύθυνσης Παιδικής και Νεανικής χορωδίας. Είναι μόνιμη καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τους Peter Seymour, Pr. Gunnar Eriksson, Emil Yanev, Elena Criveanu, Κωστή Κωνσταντάρα, Jean Ashworth Bartle, Basilio Astulez, Andre Van Der Merwe, Zimfira Poloz, Maria Guinand. Στο παρελθόν υπήρξε ενεργό μέλος της Χορωδίας Δήμου Κερκυραίων (San Giacomo) ενώ είναι ενεργό μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Έχει διατελέσει μαέστρος της παιδικής χορωδίας του Δήμου Αχιλλείων, της παιδικής χορωδίας Ενορίας Υ.Θ Κυνοπιαστών, καθώς και της Μικτής Χορωδίας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χλομού. Έχει συνεργαστεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως επιβλέπουσα καθηγήτρια φοιτητών στον τομέα της Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και με την Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος, έχοντας αναλάβει το υποχρεωτικό μάθημα της χορωδίας, στο πλαίσιο των θεωρητικών μαθημάτων. Από το 2003 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε την διεύθυνση της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας «Δημόδοκος».
Τον Μάιο του 2023 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ανδρικής Χορωδίας Κέρκυρας ενώ από τον Οκτώβριο του 2023 ανέλαβε την διεύθυνση και του Γυναικείου Τμήματος της Χορωδίας Κέρκυρας.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

ΩΡΙΩΝ ΠΑΣΙΑΚΟΣ

Πτυχίο κλασικής κιθάρας (με βαθμό άριστα)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Αντίστιξης, Πτυχίο Φυγής, Πτυχίο Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων, Δίπλωμα Βιολιού, Δίπλωμα Μονωδίας.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ

Πτυχίο αρμονίας από Κρατικό Ωδειο Θεσσαλονίκης Πτυχίο ενοργανωσης πνευστών από το Κρατικό Ωδειο Θεσσαλονίκης Πτυχίο Πιάνου Αλεξάνδρειο Ωδειο Θεσσαλονίκης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

Πτυχίο Αρμονίας και Πιάνου. Δίπλωμα Πιάνου.